Skip to main content

Wat betekenen al die verschillende web termen?

Je bent op zoek naar een nieuwe website en gaandeweg kom je allemaal termen tegen waar je niets van kan opmaken. Voor iedereen in deze situatie is er het volgende artikel. Wij leggen de belangrijkste van deze web termen uit in gewone mensentaal.

  • Pieter Degeneffe
  • 24/05/2022

In dit artikel:

Wat is een CMS?

Een Content Management Systeem, afgekort als CMS, is een online applicatie waarmee website beheerders inhoud op een website kunnen maken, wijzigen en verwijderen zonder dat daarvoor technische kennis nodig is. Simpelweg, een contentmanagmentsysteem is een hulpmiddel waarmee je een website kunt bouwen zonder de code zelf te moeten schrijven.

Enkele kenmerken van een CMS:

  1. Content creatie: een CMS stelt gebruikers in staat om gemakkelijk content aan te maken
  2. Content bewaren: een CMS bewaart inhoud op een centrale plek en op een consistente manier
  3. Content publiceren: een CMS kan eenvoudig inhoud publiceren, organiseren en live plaatsen

Wat zijn de voordelen van een CMS?

Het grootste voordeel van een CMS is dat mensen zonder technische kennis eenvoudig hun eigen online inhoud kunnen aanmaken en beheren. Met de editors van een typische CMS zoals Drupal kunnen gebruikers zelf tekst invoeren en afbeeldingen uploaden zonder dat ze HTML of CSS (programmeertalen) hoeven te kennen.


Wat is responsive webdesign?

Responsive webdesign is een techniek waarmee je ervoor zorgt dat het design van je website zich aanpast aan het gedrag en de omgeving van de gebruiker op basis van schermgrootte, platform en oriëntatie. Met andere woorden, gebruikers krijgen steeds de beste ervaring ongeacht of ze je website bekijken op een smartphone, tablet, laptop of desktop.


Wat is SEO?

SEO staat voor zoekmachine optimalisatie. Eenvoudig gezegd betekent dit het proces van het verbeteren van een website om de zichtbaarheid in zoekmachine verbeteren. Het is een reeks praktijken die zijn ontworpen om het uiterlijk en de positionering van webpagina's in de organische zoekresultaten (zoals bijvoorbeeld die in Google) te verbeteren. Omdat organisch zoeken de meest prominente manier is voor mensen om online inhoud te ontdekken en te openen, is een goede SEO-strategie essentieel om de kwaliteit en kwantiteit van het verkeer naar uw website te verbeteren.


Wat wil SSL zeggen?

SSL is de afkorting van Secure Sockets Layer. Het is een coderingsmethode die er voor zorgt dat alle gegevens die een gebruiker naar een website verzendt (en omgekeerd) op een beschermde manier worden verzonden. Dit betekent dat wanneer iemand er in zou slagen om die gegevens te onderscheppen dat hij deze niet kan lezen doordat ze geëncrypteerd zijn.

Ongeacht de grootte van je website, elke bezoeker verwacht een bepaald niveau van veiligheid. Van een kleine blog tot een grote website, het is belangrijk om de gegevens van je bezoeker veilig te houden via SSL encryptie. Ondertussen is SSL ook langzamerhand uitgegroeid tot standaarduitrusting voor sites. Om die reden is een Let's Encrypt SSL certificaat standaard inbegrepen in de prijs bij elke website die DESIGN8 bouwt.


Wat is een URL?

URL staat voor Uniform Resource Locator, simpelweg het webadres van je site. Een URL is het unieke internet adres dat verwijst naar een bepaalde website of een andere bron (zoals een afbeelding of een video) op het internet. Een URL kan bestaan uit letters, cijfers of een combinatie van beide. Speciale tekens zoals haakjes of accolades zijn niet toegelaten in een URL.


Wat is een sitemap?

Een sitemap is een lijst met de verschillende pagina's van een website die een zoekmachine moet indexeren. Een sitemap is geschreven in extensible markup language (XML) en kan hierdoor zowel door mensen als door computers (search engines) geïnterpreteerd worden. Naast de pagina-URL's bevat een sitemap ook de wijzigingsdatum zodat zoekmachines weten of ze een pagina opnieuw moeten crawlen sinds hun laatste update of niet.


Wat is XML?

XML staat voor Extensible Markup Language, het is een door mensen en machines leesbare codetaal die structuur, betekenis of context toevoegt aan een tekstdocument. XML kan variëren van zeer eenvoudig tot zeer complex. Voorbeelden van XML-bestanden zijn een HTML webpagina of een RSS feed.


Wat is een Blog?

Blog is de afkorting van "weblog" wat een verzameling is van artikelen die over een bepaald onderwerp zijn geschreven en op een website zijn gepubliceerd. Typerend voor een blog is dat er op regelmatig basis nieuwe artikels gepubliceerd worden, soms is er ook de mogelijkheid dat andere gebruikers opmerkingen aan het artikel kunnen toevoegen. Iedereen die dit wilt kan zelf een blog beginnen en je kan er online dus ook zeer veel terugvinden. Je hebt persoonlijke blogs, zakelijke blogs, reisblogs, foodblogs, beautyblogs,...


Wat is een WebP Bestand?

WebP is een open bestandsformaat voor afbeeldingen ontwikkeld door Google met als doel om de grootte van afbeeldingen te verkleinen maar tegelijkertijd ook de kwaliteit te behouden. Het biedt betere compressie voor afbeeldingen dan oudere formaten als JPG of PNG. WeB is bedoeld om het makkelijker te maken voor website eigenaars om afbeeldingen te optimaliseren voor een sneller weergave.

Meer informatie over WebP op Wikipedia