Skip to main content

Wat betekenen al die verschillende web termen?

Je bent op zoek naar een nieuwe website en gaandeweg kom je allemaal termen tegen waar je niets van kan opmaken. Voor iedereen in deze situatie is er het volgende artikel. Wij leggen de belangrijkste van deze web termen uit in gewone mensentaal.

  • Pieter Degeneffe
  • 24/05/2022

In dit artikel:

Wat is een 404 Error?

404 is de foutcode die je webbrowser teruggeeft wanneer die een bestand niet kan vinden. Dit heeft meestal 1 van de volgende 2 oorzaken:

  • Gebruiker: Deze heeft een fout gemaakt in de URL van de website / bestand dat hij wilt opzoeken.
  • Website: wanneer de eigenaar van de website een bestand heeft verwijderd (broken link). De link naar het bestand heeft dus ooit wel gewerkt maar nu niet meer. Deze fouten kan je voorkomen door een omleiding (redirect) aan te maken van de oude naar de nieuwe link.

Het opmaken van een gestandaardiseerde 404 pagina voor je website kan de ervaring van je bezoekers verbeteren.


Wat is een Blog?

Blog is de afkorting van "weblog" wat een verzameling is van artikelen die over een bepaald onderwerp zijn geschreven en op een website zijn gepubliceerd. Typerend voor een blog is dat er op regelmatig basis nieuwe artikels gepubliceerd worden, soms is er ook de mogelijkheid dat andere gebruikers opmerkingen aan het artikel kunnen toevoegen. Iedereen die dit wilt kan zelf een blog beginnen en je kan er online dus ook zeer veel terugvinden. Je hebt persoonlijke blogs, zakelijke blogs, reisblogs, foodblogs, beautyblogs,...


Wat is een CMS?

Een Content Management Systeem, afgekort als CMS, is een online applicatie waarmee website beheerders inhoud op een website kunnen maken, wijzigen en verwijderen zonder dat daarvoor technische kennis nodig is. Simpelweg, een contentmanagmentsysteem is een hulpmiddel waarmee je een website kunt bouwen zonder de code zelf te moeten schrijven.

Enkele kenmerken van een CMS:

  1. Content creatie: een CMS stelt gebruikers in staat om gemakkelijk content aan te maken
  2. Content bewaren: een CMS bewaart inhoud op een centrale plek en op een consistente manier
  3. Content publiceren: een CMS kan eenvoudig inhoud publiceren, organiseren en live plaatsen

Wat zijn de voordelen van een CMS?

Het grootste voordeel van een CMS is dat mensen zonder technische kennis eenvoudig hun eigen online inhoud kunnen aanmaken en beheren. Met de editors van een typische CMS zoals Drupal kunnen gebruikers zelf tekst invoeren en afbeeldingen uploaden zonder dat ze HTML of CSS (programmeertalen) hoeven te kennen.


Wat is crawlen?

Crawlen is wanneer de software van een zoekmachine (ofwel bots) webpagina’s doorzoeken om de inhoud van deze pagina’s te kunnen Indexeren. In eerste instantie zal de bot naar de Sitemap van een website kijken. Op basis van de sitemap kan een bot snel achterhalen of er nieuwe pagina’s zijn bijgekomen of pagina’s zijn gewijzigd sinds zijn laatste bezoek. Bij een nieuwe / gewijzigde pagina zal de bot hier extra aandacht aan besteden om de inhoud grondig te indexeren.


Wat is CSS?

CSS staat voor Cascading style sheet, het is een codetaal die bepaalt hoe een webpagina eruitziet. Het behandelt lay-out, kleuren, lettertypen, lettergroottes en meer. Het voordeel van het gebruik van CSS is dat de regels ervan in 1 keer kunnen worden toegepast op al uw webpagina's. Hierdoor wordt de tijd wordt verkort om stijlaanpassingen aan je website te doen, je moet niet elke pagina individueel aanpassen. CSS maakt ook responsive webdesign mogelijk, dat erop gericht is code te hergebruiken op desktop- en mobiele apparaten en de gebruikerservaring consistent te houden.


Wat wil DNS zeggen?

DNS staat voor Domain Name System wat domeinnaam systeem wilt zeggen. Een domeinnaam systeem neemt een leesbaar internet adres zoals bijvoorbeeld website.be en vertaalt dit in een door een computer leesbaar IP-adres. Dit IP-adres kan een web browser gebruiken om een website op te zoeken en weer te geven. DNS kan je best vergelijken met het telefoonboek van het internet dat je helpt door het "telefoonnummer" te onthouden zodat mensen enkel de eenvoudige naam van een website moeten kennen.


Wat wil FTP zeggen?

FTP staat voor File Transfer Protocol, het zorgt ervoor dat bestanden van de ene computer naar de andere verstuurd kunnen worden. Om bestanden van jouw persoonlijke computer naar een webserver over te zetten heb je een FTP-programma nodig. Een gratis en gekend voorbeeld hiervan is FileZilla.


Wat is Google Search Console?

Google Search Console is een gratis tool van Google waarmee je de aanwezigheid van je website in de zoekresultaten van Google kan bijhouden. Het is een onmisbare applicatie voor elke website eigenaar. In het volgende blog artikel hebben we een uitleg geschreven over hoe je je kan aanmelden bij Google Search Console.


Wat is HTML?

HTML staat voor HyperText Markup Language, het is codetaal die gebruikt wordt om webpagina's te maken. Met behulp van CSS en JavaScript vertelt HTML een webbrowser hoe tekst en afbeeldingen op een pagina moeten worden opgemaakt, vormgegeven en gekoppeld. HTML is opgebouwd uit verschillende tags, deze tags vertellen vertellen de browser wat hij met een bepaald element moet doen.


Wat is indexeren?

Indexeren is het verzamelen van de informatie die aanwezig is op webpagina’s door zoekmachines. Het doel van indexeren is om ze relevante resultaten weer te geven op de zoekmachine resultaten pagina’s (SERP). Zoekmachines verzamelen informatie door te crawlen.


Wat is JavaScript?

JavaScript is de meest populaire scripttaal voor het toevoegen van interactieve functionaliteit en dynamische inhoud aan een webpagina. Voorbeelden van JavaScript zijn invulbare formulieren, dia voorstellingen of geanimeerde afbeeldingen.


Wat zijn keywords?

Letterlijk vertaald zijn keywords sleutelwoorden. Het zijn de belangrijke woorden in een tekst die de voornaamste betekenis ervan definiëren. Wanneer we spreken over SEO dan is een keyword hetzelfde als een zoekwoord.


Wat is responsive webdesign?

Responsive webdesign is een techniek waarmee je ervoor zorgt dat het design van je website zich aanpast aan het gedrag en de omgeving van de gebruiker op basis van schermgrootte, platform en oriëntatie. Met andere woorden, gebruikers krijgen steeds de beste ervaring ongeacht of ze je website bekijken op een smartphone, tablet, laptop of desktop. Responsive webdesign kan je bekomen met behulp van CSS.


Wat is SEO?

SEO staat voor zoekmachine optimalisatie. Eenvoudig gezegd betekent dit het proces van het verbeteren van een website om de zichtbaarheid in zoekmachine verbeteren. Het is een reeks praktijken die zijn ontworpen om het uiterlijk en de positionering van webpagina's in de organische zoekresultaten (zoals bijvoorbeeld die in Google) te verbeteren. Omdat organisch zoeken de meest prominente manier is voor mensen om online inhoud te ontdekken en te openen, is een goede SEO-strategie essentieel om de kwaliteit en kwantiteit van het verkeer naar uw website te verbeteren.


Wat is een SERP?

SERP staat voor Search Engine Results Page, het is de pagina die een zoekmachine teruggeeft wanneer een gebruiker een bepaalde zoekopdracht heeft ingediend. Naast organische zoekresultaten bevatten deze pagina’s ook advertenties voor betaald zoeken. Door middel van zoekmachine optimalisatie (SEO) kan de positie op een SERP zeer concurrerend zijn omdat gebruikers op de resultaten bovenaan de pagina klikken.


Wat is een sitemap?

Een sitemap is een lijst met de verschillende pagina's van een website die een zoekmachine moet Indexeren. Een sitemap is geschreven in extensible markup language (Wat is XML?) en kan hierdoor zowel door mensen als door computers (search engines) geïnterpreteerd worden. Naast de pagina-URL's bevat een sitemap ook de wijzigingsdatum zodat zoekmachines weten of ze een pagina opnieuw moeten crawlen sinds hun laatste update of niet.


Wat wil SSL zeggen?

SSL is de afkorting van Secure Sockets Layer. Het is een coderingsmethode die er voor zorgt dat alle gegevens die een gebruiker naar een website verzendt (en omgekeerd) op een beschermde manier worden verzonden. Dit betekent dat wanneer iemand er in zou slagen om die gegevens te onderscheppen dat hij deze niet kan lezen doordat ze geëncrypteerd zijn.

Ongeacht de grootte van je website, elke bezoeker verwacht een bepaald niveau van veiligheid. Van een kleine blog tot een grote website, het is belangrijk om de gegevens van je bezoeker veilig te houden via SSL encryptie. Ondertussen is SSL ook langzamerhand uitgegroeid tot standaarduitrusting voor sites. Om die reden is een Let's Encrypt SSL certificaat standaard inbegrepen in de prijs bij elke website die DESIGN8 bouwt.


Wat is een URL?

URL staat voor Uniform Resource Locator, simpelweg het webadres van je site. Een URL is het unieke internet adres dat verwijst naar een bepaalde website of een andere bron (zoals een afbeelding of een video) op het internet. Een URL kan bestaan uit letters, cijfers of een combinatie van beide. Speciale tekens zoals haakjes of accolades zijn niet toegelaten in een URL.


Wat is een WebP Bestand?

WebP is een open bestandsformaat voor afbeeldingen ontwikkeld door Google met als doel om de grootte van afbeeldingen te verkleinen maar tegelijkertijd ook de kwaliteit te behouden. Het biedt betere compressie voor afbeeldingen dan oudere formaten als JPG of PNG. WeB is bedoeld om het makkelijker te maken voor website eigenaars om afbeeldingen te optimaliseren voor een sneller weergave.

Meer informatie over WebP op Wikipedia


Wat is XML?

XML staat voor Extensible Markup Language, het is een door mensen en machines leesbare codetaal die structuur, betekenis of context toevoegt aan een tekstdocument. XML kan variëren van zeer eenvoudig tot zeer complex. Voorbeelden van XML-bestanden zijn een HTML webpagina of een RSS feed.