Wat is het verschil tussen een statische en een dynamische website?

Wat is het verschil tussen een statische en een dynamische website?

Pieter Degeneffe
Pieter Degeneffe
Geschreven op 02/05/22
Samenvatting:

Websites kan je op technisch vlak onderverdelen in 2 types: statisch of dynamisch. Dit verwijst naar de manier waarop websites inhoud bewaren, aanleveren en weergeven. Om te kunnen begrijpen welk type website het best bij jou past kan je in dit artikel de verschillen ontdekken.

Intro

In de wereld van webdesign en ontwikkeling zijn er twee belangrijke categorieën websites: statische en dynamische websites. Hoewel beide typen websites hun eigen voordelen en toepassingen hebben, verschillen ze aanzienlijk in functionaliteit en gebruik. In dit blogartikel zullen we het verschil tussen statische en dynamische websites verkennen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen bij het kiezen van het juiste type website voor jouw specifieke behoeften.

Wat is een statische website

Een statische website is een eenvoudige, basale vorm van een website die uit pure HTML-bestanden bestaat. Deze websites worden meestal met de hand gecodeerd en hebben een vaste, onveranderlijke inhoud die niet afhankelijk is van de interactie van de gebruiker. Met andere woorden, een statische website bestaat dus uit webpagina's die rechtstreeks in de broncode geschreven zijn (HTML, CSS en JavaScript code).

Elk aspect van een statische website, inclusief tekst, afbeeldingen en lay-out, is vooraf gedefinieerd en blijft constant, tenzij handmatig gewijzigd door de website-eigenaar of ontwikkelaar. Dit wil zeggen dat elke pagina van een statische website wordt opgeslagen als 1 individueel bestand, precies zoals het is. Deze pagina's zijn dus, zoals de naam doet vermoeden, onveranderlijk. Als er aanpassingen aan een statische website moeten gebeuren dan moeten deze handmatig in de broncode worden gedaan. Aanpassingen aan een statische website kunnen dus enkel gedaan worden door iemand met kennis van HTML-code.

Kenmerkend voor een statische site is dat elke bezoeker exact dezelfde inhoud te zien krijgt. Daarom werken statische websites het beste voor sites met een beperkt aantal pagina's die geen frequente updates of wijzigingen vereisen. Statische websites zijn gemakkelijk te maken en hebben minimale server vereisten, waardoor ze ideaal zijn voor kleine bedrijven of persoonlijke blogs die slechts een beperkte hoeveelheid informatie hoeven te presenteren.

Voordelen van een statische website

  1. Een statische website heeft snellere laadtijden: omdat een statische pagina direct in de broncode is geschreven kan deze code dus ook rechtstreeks vanaf de webserver aan de bezoeker worden geleverd. Caching is hierdoor vrij eenvoudig en de inhoud kan snel worden ingeladen zonder grote vertragingen of technische beperkingen.
  2. Een statische website is goedkoper om te bouwen: de beperkte complexiteit betekent dat een statische website snel uitgerold kan worden en dus ook goedkoper is om te bouwen.
  3. De hosting van een statische website is goedkoper: een statische website heeft geen database nodig en heeft over het algemeen minder server rekenkracht nodig om in te laden. Hierdoor is de hosting van een statische website vaak goedkoper dan die van een dynamische website.
  4. Een statische website is goedkoper in onderhoud: doordat er bij een statische website geen Content Management Systeem geïnstalleerd is, moet dit ook niet onderhouden worden. Er moeten geen security updates gedaan worden en er moet ook amper onderhoud gebeuren.
  5. Een statische website kan sneller gebouwd worden: een statische website is eenvoudiger om te bouwen en kan dus ook sneller live gezet worden.
  6. Geen database vereist, waardoor het risico op hackers vermindert.

Nadelen van een statische website

  1. Een statische website heeft een beperkte schaalbaarheid: alle pagina’s op een statische website moeten apart opgebouwd en beheerd worden. Statische websites met veel content zullen dus snel moeilijk in beheer worden. Dit is dus enkel geschikt voor eerder kleine websites.
  2. Een statische website is minder efficiënt in beheer: doordat statische website rechtstreeks in de broncode is geschreven moet deze dus altijd door iemand met HTML-kennis aangepast worden. Als je zelf geen HTML kan schrijven kun je dus zelf geen aanpassingen aan de website doen, uiteraard kan je hiervoor bij ons terecht! Wanneer je slechts enkele wijzigingen per jaar doet, dan geeft dat niet. Wil je iedere week een aanpassing doen, dan zal die kost uiteraard oplopen.
  3. Niet geschikt voor websites met veel pagina's en complexe functionaliteit.
  4. Geen mogelijkheid voor gebruikersinteractie of persoonlijke content.

Voor wie is een statische website het meest geschikt?

  • Je hebt slechts een beperkt aantal pagina’s op je website nodig, bijvoorbeeld maximum 10
  • De pagina’s op je website moeten niet vaak worden aangepast, bijvoorbeeld maximum 2-3 keer per jaar
  • Je website moet maar in 1 taal worden getoond
  • Je hebt een beperkt budget voor je website
  • Je website moet heel snel live zijn

Voorbeelden van statische websites die DESIGN8 heeft gebouwd

  1. CV-Degeneffe
  2. Apotheek Froyen
  3. Apotheek Centrum
  4. Logopediepraktijk Haasje-Over

Wat is een dynamische website

In tegenstelling tot statische websites zijn dynamische websites veel geavanceerder en interactiever. Ze gebruiken server-side scripts en databases om content op aanvraag te genereren en aan te passen op basis van de interacties van gebruikers.

Dynamische websites zijn gebouwd met behulp van een database en een Content Management Systeem (CMS) die er samen voor zorgen dat de inhoud van elke webpagina dynamisch kan worden aangemaakt. Hierdoor kan je een dynamische website eenvoudig updaten en de informatie kan zelfs per bezoeker verschillen. Dankzij de CMS kan je verschillende gebruikers registreren elk met een eigen login en zelfs met verschillende rechten. Deze gebruikers kunnen dan vervolgens inhoud toevoegen aan de dynamische website.

Voordelen van een dynamische website

  1. Een statische website is eenvoudiger om bij te werken: via een persoonlijke login kan je zelf inhoudsaanpassingen publiceren zonder dat je hiervoor technische kennis moet hebben. Je kan zelfs meerdere beheerders tegelijkertijd toegang geven zodat je met verschillende personen aanpassingen aan de inhoud kan doen.
  2. Een dynamische website heeft meer functionaliteiten: dynamische websites hebben een bijna grenzeloze functionaliteit en kunnen voor een waaier aan complexe vereisten worden ingezet zoals een webshop, event met registratie, online forum, portfolio, blog…
  3. Een dynamische website kan in meerdere talen worden gebouwd samen met een interface om deze eenvoudig te vertalen.

Nadelen van een dynamische website

  1. Het kost meer middelen om een dynamische website te bouwen: door de extra stappen die nodig zijn om een database en een CMS te integreren is een dynamische website complexer om op te zetten. Het kost meer tijd om live te gaan en is bijgevolg dus ook duurder.
  2. De hosting van een dynamische website is duurder: dynamische websites hebben meer instructies om te verwerken dan een statische website, ze zijn vervolgens ook steeds verbonden met een database. Dit vereist meer rekenkracht van een webserver wat zicht zal vertalen in een duurder hosting contract om de dynamischer website soepel te laten draaien.
  3. Dynamische websites hebben af en toe onderhoud nodig: het content management systeem dat achter de dynamische website draait krijgt op regelmatige tijdstippen veiligheidsupdates. Deze updates zullen moeten worden doorgevoerd om ervoor te zorgen dat de website blijft draaien.

Voor wie is een dynamische website het meest geschikt?

  • Je wilt je website zelf kunnen beheren
  • De pagina’s op je website moeten regelmatig worden aangepast
  • Je website moet in meerdere talen worden getoond
  • Je hebt specifieke technische vereisten voor je website (webshop, blog, nieuwspagina, online event, …)

Voorbeelden van dynamische websites die DESIGN8 heeft gebouwd

  1. Kinderdagverblijf De Kaboutertjes
  2. Ponsaerts inbraakbeveiliging
  3. Huis van het Kind - Storzo

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Mis nooit meer het laatste nieuws, trends en waardevolle inzichten op het gebied van webdesign, webdevelopment en e-commerce consultancy! Schrijf je vandaag nog in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig exclusieve updates en tips rechtstreeks in je inbox.